Kluski z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna potrawa na Wigilię

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -30-35 dag mąki pszennej
    -1 jajo
    - sól
    -4 dag masła roślinnego

    Nadzienie:
    -25 dag maku
    -cukier lub miód do smaku
    -skórka cytrynowa

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzyć wrzącą wodą i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo ,aż da się rozcierać w palcach.Odcedzić,przepuścić przez maszynkę .Do mąki dodać jaja,wodę,sól,zagnieść twarde ciasto,wyrobić,rozwałkować na grubość 0.5cm,pozostawić do przeschnięcia
  • 2. Kroić pasy o szerokości 4cm ,kroić w poprzek w wąskie kluseczki.Ugotować ,osączyć,wymieszać z topionym masłem i makiem.
    Następnie dodać cukier lub miód,skórkę cytrynową.
    Można dodać także 2-3 dag rodzynków.
    Wyłożyć na ogrzany półmisek,polać stopionym masłem

Komentarze

Podobne przepisy