Kluski z makiem

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Kluski z makiem wprost na stół wigilijny

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto
    2 szkl mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    woda
    mak;
    1 szkl maku
    3 łyżki cukru
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kluskowe rozwałkować cienko. Zagotować w garnku wodę i skubać palcami ciasto wrzucać szybko do wrzątku. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić.
    Mak zalać wrzątkiem i po sparzeniu odcedzić. Włożyć do makutry i tradycyjnie ucierać wałkiem aż mak pusci mleczko. Dodać cukier i aromat migdałowy (kilka kropli)
    Wymieszać mak z kluseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować