Kluski z kaszy jaglanej i pokrzywy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 3 osób

pyszne i zdrowe kluski, wspaniałe jako dodatek do mięs.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 2 garście młodych liści pokrzyw, ew. można dodać też listki stokrotek i fiołków
    200g kaszy jaglanej
    3łyżki oliwy
    szczypta soli
    ząbek czosnku
    szczypta kardamonu
    masło

Kluski z kaszy jaglanej i pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Odparować, dodać sól, oliwę i zblendować (ew. przetrzeć przez sito). Listki umyć i drobno posiekać. Wymieszać z kaszą i przyprawami. Łyżeczką lub rękami lepić niewielkie kluseczki. Wrzucić na wrzącą wodę, chwilę pogotować. Podawać polane masłem lub jako dodatek do pieczeni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy