Kluski z kaszy gryczanej z truskawkami w sosie truskawkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomysł na wykorzystanie kaszy, która została z obiadu dnia poprzedniego

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 torebka ugotowanej prażonej kaszy gryczanej
    1 jajko
    ok 1 szklanki maki ziemniaczanej
    500 g truskawek (miałam mrożone )
    cukier
    cukier waniliowy

Kluski z kaszy gryczanej z truskawkami w sosie truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Do miski włożyć ugotowana kaszę dać jajko
    i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto
  • 2. • Z powstałego ciasta odrywać kawałek formować spłaszczyć włożyć truskawkę i zlepić kluskę
  • 3. • Powstałe kluski wrzucić do wrzątku gotować do wypłynięcia
  • 4. • Pozostałe truskawki odmrozić zmiksować dodać 1/2 szklanki wody zagotować posłodzić wg uznania ,dodać cukier waniliowy
    • W 1/2 szklance wody rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej wlać na gotujące truskawki zagotować.
    • Sosem polać ugotowane kluski .

Porady

W sezonie wykorzystać truskawki świeże

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy