Kluski z kapustą białą i koryntkami

0 (0 ocen)

Kluski z kapustą białą i koryntkami

Składniki:

  • 25dag kapusty białej
    1 jajko
    125 g mąki pszennej
    1-2 łyżki koryntek
    1-2 łyżki orzechów laskowych
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    Sól, pieprz

Kluski z kapustą białą i koryntkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną , umytą kapustę bez głąba i nerwów poszatkować. Dodać łyżkę oleju i trochę wody, dusić 20minut, odparować i zmielić za pomocą blendera . Następnie dodać przesianą mąkę, opłukane koryntki, grubo zmielone orzechy laskowe uprzednio uprażone, żółtko i stopione masło. Dokładnie wymieszać ,doprawić solą i pieprzem. Za pomocą dwóch łyżek formować podłużne kluski i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Kiedy wypłyną ,wyjąć łyżką cedzakową i podawać.
    Kluski są delikatne, lekko słodkie. Podaję polane masłem. Doskonałe do cielęciny i drobiu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (186 ocen)

 Szare kluski z kapustą

4.48 (186 ocen)

Szare kluski z kapustą

Wioleczka1 Babcine smaki 1 godz. 10 min