Kluski z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, wodę, jajko i sól dać do miski i dobrze razem wyrobić na jednolite ciasto. W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją posolić. Na gotującą wodę kłaść łyżką małe porcje ciasta. Poczekać aż ciasto wypłynie na wierzch. Pogotować 5 minut i wyjąć łyżką cedzakową.
2.Kapustę ugotować do miękkości. Odcedzić. Przyprawić pieprzem i maggi.
3.Boczek i cebulkę pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć na suchej patelni. Gdy zacznie się rumienić dodać do niego cebulkę i razem smażyć do zmiękczenia cebulki. Po usmażeniu dodać do klusek i dobrze razem wymieszać. Kluski okroszone boczkiem i cebulką podawać w wcześniej przygotowana kapustą.
Komentarze