Kluski z kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki smaczny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki ciepłej wody
    3 jajka
    1 łyżeczka soli
    0,5 kilograma kapusty kwaszonej
    1 cebula
    0,5 kilograma boczku parzonego wędzonego
    pieprz, maggi do smaku

Kluski z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wodę, jajko i sól dać do miski i dobrze razem wyrobić na jednolite ciasto. W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją posolić. Na gotującą wodę kłaść łyżką małe porcje ciasta. Poczekać aż ciasto wypłynie na wierzch. Pogotować 5 minut i wyjąć łyżką cedzakową.
  • 2. Kapustę ugotować do miękkości. Odcedzić. Przyprawić pieprzem i maggi.
  • 3. Boczek i cebulkę pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć na suchej patelni. Gdy zacznie się rumienić dodać do niego cebulkę i razem smażyć do zmiękczenia cebulki. Po usmażeniu dodać do klusek i dobrze razem wymieszać. Kluski okroszone boczkiem i cebulką podawać w wcześniej przygotowana kapustą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (186 ocen)

 Szare kluski z kapustą

4.48 (186 ocen)

Szare kluski z kapustą

Wioleczka1 Babcine smaki 1 godz. 10 min