Kluski z jabłkami

4.5 (186 ocen)

To takie wspomnienie dzieciństwa. Moje dzieci uwielbiają w ten sposób przygotowane kluski.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 40 dag mąki,
    - Szczypta proszku do pieczenia, soli
    - 1 jajko,
    - 1 szklanka wody,
    - 1 łyżka stopionego masła,
    Dodatkowo:
    • 2 łyżki masła,
    • 1,5-2 łyżek cukru,
    • 1 kg jabłek,
    • ¾ łyżeczki cynamonu,
    • Śmietan, melisa do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suszenie klusek 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszku, rozpuszczone masło. Wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto dodając wodę. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.

    Gotowe ciasto cienko wałkujemy, a następnie odkładamy na około 20 minut żeby przeschło.
    Po przeschnięciu ciasto tniemy na równe części. Nakładamy po kilka na siebie, mocno posypując mąką. Tniemy kluseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy, aby przeschnął. Gotowy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu ok. 6 minut.
  • wysmażone jabłka 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy. Jeśli jabłka są kwaśna dodajemy cukier.
  • przygotowanie masł z cukrem i cynamonem 3. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cukier kryształ oraz cynamon. Mieszamy, po czym łączymy z ugotowanym makaronem.
  • dodanie marmolady z jabłek 4. Tak przygotowane cynamonowe kluski łączymy z wysmażonymi jabłkami. Mieszamy, porcjujemy i podajemy.’

    Przed podaniem dekorujemy śmietaną i melisą. Całość jeszcze raz posypujemy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Makaron Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować