Kluski szpinakowo-serowe

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Zdrowe, błyskawiczne danie, w apetycznym zielonym kolorze. Moje kluski z żółtym serem, mascarpone i szpinakiem są miękkie i delikatne. Talerz takich domowych kluceczek to rarytas, w dodatku tani.

  • 30 min

Składniki:

  • - szpinak mrożony siekany : 450 g
    - duże jajko : 1 sztuka
    - mascarpone : 200 g
    - jogurt naturalny gęsty : 2 łyżki
    - ser żółty pełnotłusty( tarty):50 g
    -gałka muszkatołowa ( świeżo otarta): 0,5 płaskiej łyżeczki
    -sól morska : 1 łyżeczka
    -sól czosnkowa: 0,5 łyżeczki
    -mąka pszenna luksusowa : 4 łyżki

    dodatkowo :
    -mąka pszenna luksusowa( do obtoczenia klusek) : 0,5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski szpinakowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak 1. Szpinak ugotować według zaleceń producenta ( około 10 minut). Dokładnie odcedzić na sicie, ostudzić.
  • mieszanina serów i jajka 2. Mascarpone zmiksować z żółtym serem, jogurtem, solą czosnkową i gałką muszkatołową. Dodać jajko, wymieszać.
  • ciasto na kluski szpinakowo-serowe 3. Odcedzony szpinak połaczyć z masą serowo-jajeczną i mąką. W dużym garnku zagotować 2 litry wody, posolić.
  • kluseczki szpinakowo-serowe Neblina 4. Na desce kuchennej rozsypać makę pszenną. Nabierać łyżką ciasto szpinakowo-serowe i uformować wałek. Obtoczyć go w mące ze wszystkich stron, pokroić na 2 cm kawałki ( jak kopytka).
  • kluski pyszne i delikatne 5. Wrzrucać po 10-15 kluseczek na wrzątek. Gotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, układać na talerzu, posypać ulubioną przyprawą ziołową.

Porady

Gorące kluseczki można oprószyć drobno tartym parmezanem, który pod wpływem ciepła roztopi się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować