Kluski "szarpane"

  • wyświetlono: 3710 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Koleje proste i sycące danie, którego nauczyła mnie moja mama... Najlepiej smakują z bigosikiem...

IMG_7103
  • 15min

Składniki

-500 g ziemniaków
-1 cebula
-1 jajo
-8 łyżek mąki pszennej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski "szarpane"

  • 1. Ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Nadmiar płynu odlewamy. Dodajemy jajo i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta. Jeśli nie jest wystarczająco gęsta (zależy od ziemniaków), trzeba dodać jeszcze mąki pszennej.
  • 2. W garnku zagotować wodę z solą i oliwą. Nakładać łyżką (jak lane kluski) na wrzątek i gotować do wypłynięcia ich na powierzchnię. Ja kluski hartuję poprzez wyciągnięcie ich z wrzątku i natychmiastowe wrzucenie do zimnej wody z oliwą. Po chwili wyciągam na durszlak do odcedzenia.

Porady

Ja kluski szarpane podsmażam z cebulką i podaję z bigosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski ryżowe

Dodane przez: marika1503

KLUSKI RYŻOWE

Lubię eksperymentować w kuchni....

Kluski plotkarskie

Dodane przez: Cukiereczek

Kluski plotkarskie

W czasach, gdy kobiety nie pracowały,...

Kluski kukurydziane

Dodane przez: alaaa

Kluski kukurydziane

Kluski kukurydziane to świetny...

Leniwe kluski

Dodane przez: beata80

Leniwe kluski

Nie da się ukryć, leniwe kluski...

Kluski śląskie

Dodane przez: evita0007

Kluski śląskie Najłatwiejszy przepis

To są jedne,jedyne kluski śląskie...

Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach

Dodane przez: Dalia84

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane podane w towarzystwie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE