Kluski śląskie z truskawkami

4.49 (191 ocen)

  • 50 min

Przepis od pani Krystyny z baru gdzie króluje kuchnia polska.

  • 50 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jajo
    sól
    1/2 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy z łyżką soli. Po ugotowaniu ziemniaki ubijamy wkładamy do miski i dzielimy na 4 części. Jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Dodajemy jajo i wyrabiamy ciasto. Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha laskowego i robimy w nich dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia klusek na wierzch wody. Kluski przelewamy zimną wodą. Podajemy z truskawkami z cukrem.

Porady

Truskawki można zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować