Kluski śląskie z szarpaną karkówką

4.5 (144 ocen)

  • 3 godz.

Chciało się! Oj chciało! Te kluski to soM te ukochane

  • 3 godz.

Składniki:

  • Kluski:

    750 g ziemniaków
    250 g mąki ziemniaczanej

    Sos:
    300 g karkówki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    500 ml bulionu wołowego
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka sosu ostrygowego
    1 łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z szarpaną karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie z szarpaną karkówką 1. Karkówkę oprószamy solą, pieprzem i zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C. Studzimy i rwiemy na kawałki.

    Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę.

    Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, smażymy chwilę, wrzucamy mięso i zalewamy bulionem. Do całości dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy przez 30 min na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy.
    Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w zimnej wodzie (100 ml). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Ziemniaki mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy.

    Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem oraz ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować