Kluski śląskie z sosem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kluski śląskie najczęściej kojarzone są z daniem obiadowym, najlepiej w duecie z modra kapustą. Ja jednak zaproponuję wam nieco inna wersje – na słodko. Tworząc ten przepis chciałam zachować klimat tego dania, lecz nieco go unowocześnić. Podania klusek śląskich z sosem wiśniowym sprawiło, iż moje danie(pyszny podwieczorek) nabrał pysznego charakteru. Sos wiśniowy nadaje potrawie nieco kwaskowatego charakteru.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kluski
    500 g ziemniaków
    200 g mąki ziemniaczanej
    woda
    sos wiśniowy
    200 g wiśni(mrożonych lub świeżych)
    50 ml wody
    20 g mąki ziemniaczanej( 2 łyżki)

Kluski śląskie z sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i ubijamy. Studzimy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odrywamy pojedyncze kulki, lekko spłaszczam i tworzę charakterystyczną dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody. Gotuję do momentu wypłynięcia. Odcedzam. Studzę.
    Wiśnie umieszczam w garnku z grubym dnem, zalewam wodą. Gdy wiśnie zaczną się gotować dodaję mąkę ziemniaczaną. Chwilę gotuję.
    Kluski polewam ciepłym sosem wiśniowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy