Kluski śląskie z polędwiczką i sosem

  • wyświetlono: 5928 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kluski śląskie są przepyszne,zwłaszcza z dobrym sosem i mięskiem:-)Mój mąż zawsze je robi osobiście,a mi jego kluski smakują najlepiej ze wszystkich jakie kiedykolwiek jadłam:-)

Dobika
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- ziemniaki: 1 kilogram
- mąka ziemniaczana: 250 gramów
- jajka: 2 sztuki
- polędwiczka wieprzowa: 800 gramów
- mąka pszenna: 6 łyżek
- kostka rosołowa mięsna: 1 sztuka
- cebula duża: 1 sztuka
- olej do smażenia: 4 łyżki
- sól i pieprz: 2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie z polędwiczką i sosem

  • Masa ziemniaczana na kluski śląskie1. Otóż przygotowujemy kluseczki,powiem że podane w tabeli składniki są podane opcjonalnie,ponieważ kluski przygotowuje się u nas w rodzinie na tak zwane "oko",dla tego proszę wykonywać czynności opisane,a kluseczki będą bardzo pyszne:-)Ziemniaki ugotować,odcedzić,przepuścić przez praskę do miski,ubić ręką,podzielić na równe cztery części,jedną część ziemniaków wybrać łyżką i przełożyć na stronę ziemniaków,w wybraną z ziemniaków 1/4 część wsypać mąkę ziemniaczaną,dodać jajka,odrobinkę soli - wyrobić gładką,nie klejącą się masę.
  • Kluski śląskie 2. Z masy ziemniaczanej formować kulki,delikatnie spłaszczać dłonią i robić w każdej dziurkę - wykładać na suchą tackę,zagotować wodę,do wrzątku rzucać kluski,jak zaczną się gotować,delikatnie zamieszać,gotować ok.5min.
  • 3. Polędwiczkę umyć i osuszyć,oprószyć solą i pieprzem,otoczyć w mące i wyłożyć na rozgrzany olej - obsmażyć ze wszystkich stron,by się zazłociła,na pozostałym oleju podsmażyć lekko pokrojoną w kosteczkę cebulkę,przełożyć polędwiczkę i cebulę do naczynia z grubym dnem,wlać ok.2l wody,dodać kostkę - dusić pod przykryciem ok 25-35min,aż do miękkości.Polędwiczki wyjąć,do gotującego się wywaru wlać powoli rozpuszczona w zimnej wodzie mąkę(2-3łyżki,w zależności od upodobań smakowych) - energicznie mieszając,zagotować,doprawić do smaku solą i pieprzem,wyłączyć.
    Na talerze wykładać porcje klusek,pokrojoną w plasterki polędwiczkę,polać sosem i podawać.
    SMACZNEGO!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadkuchniaŚląskaregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Dodane przez: kamila19851

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym mocno...

Kluski bez grama mąki pszennej....

Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

Dodane przez: czarrna

Kluski śląskie w sosie grzybowym z indykiem

Smaczny, łatwy w przygotowaniu...

Kluski śląskie z koperkiem.

Dodane przez: łyżeczka

Kluski śląskie z koperkiem

Kluski śląskie często goszczą u...

kluski śląskie z gulaszem

Dodane przez: ekspansja-smaku

kluski śląskie z gulaszem

Wczoraj na obiad zrobiłam kluski...

Kluski śląskie z fioletowym sosem :)

Dodane przez: czarrna

Kluski śląskie z fioletowym sosem

500-setny przepis :D

Kluski śląskie z sosem wiśniowym

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Kluski śląskie z sosem wiśniowym

Kluski śląskie najczęściej kojarzone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE