Kluski śląskie z pieczoną łopatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę,ostudzić. Mięso podzielić na mniejsze kawałki coś w rodzaju kotletów,ulubione przyprawy wymieszać z niewielką ilością oleju i natrzeć nimi mięso,wszystko ułożyć w blaszce nakryć folią aluminiową i piec do miękkości.W tym czasie można zająć się kluskami,ostudzone ziemniaki dzielimy na cztery części i jedną z nich wyjmujemy w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jajo,zagniatamy.Robimy niewielkie kulki z małym wgłębieniem,gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
Kapustę kiszoną płuczemy i odciskamy,siekamy dodajemy trochę oleju,soli,cukru i mieszamy.
Porady
Cała potrawa jest bardzo smaczna polana sosem pieczeniowym.
Komentarze