Kluski śląskie z pasternaku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To kolejny produkt, który próbujemy.
Kluski wyszły rewelacyjne

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g pasternaku
    200 g mąki ziemniaczanej
    cukier
    sól

Kluski śląskie z pasternaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasternak obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy ze szczyptą cukru i soli, do miękkości.
    Następnie odcedzamy, studzimy i mielimy na maszynce o średnich oczkach.
    Do pasternaku dodajemy mąkę, szybko zagniatamy na gładko i formujemy kluski. Na środku robimy wkląsk.
    Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy