Kluski śląskie z mięsem wołowym i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy. Następnie kroimy na drobne kawałki, zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Marchewkę myjemy i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy ją około 15 minut przed końcem gotowania mięsa. W międzyczasie obieramy i myjemy ziemniaki. Następnie gotujemy do miękkości i studzimy. Do chłodnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie kilka chwil. Następnie nabieramy w dłonie porcję masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Po zagotowaniu wrzucamy kluski. Gotujemy około 7 minut. Do gotowego gulaszu dodajemy śmietanę i słodką paprykę. Następnie zagotowujemy. Gotowym gulaszem z sosem polewamy kluski.
Komentarze