KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM WOŁOWYM I SOSEM

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Zdrowy, domowy obiad. Można podawać go dzieciom po 12 miesiącu.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 500 g ziemniaków
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 1 jajko
    * śmietana 12%
    * mięso wołowe gulaszowe
    * pół marchewki
    * 1 łyżeczka słodkiej papryki
    * szczypta pieprz
    * 10 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski śląskie z mięsem wołowym i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy. Następnie kroimy na drobne kawałki, zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Marchewkę myjemy i kroimy na drobną kostkę. Dodajemy ją około 15 minut przed końcem gotowania mięsa. W międzyczasie obieramy i myjemy ziemniaki. Następnie gotujemy do miękkości i studzimy. Do chłodnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi. Nie powinno to trwać zbyt długo, jedynie kilka chwil. Następnie nabieramy w dłonie porcję masy ziemniaczanej i formujemy kulkę, którą spłaszczamy i tworzymy w niej dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Po zagotowaniu wrzucamy kluski. Gotujemy około 7 minut. Do gotowego gulaszu dodajemy śmietanę i słodką paprykę. Następnie zagotowujemy. Gotowym gulaszem z sosem polewamy kluski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować