Kluski śląskie z miesem mielonym

4.5 (160 ocen)

  • 40 min

Coś dla ludzi lubiących polska kuchnie

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana
    Farsz 0,5 kg miesa mielonego 1 mała cebulka przyprawa do miesa mielonego, sól pieprz 3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z miesem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :ugotowane ziemniaki przeciskamy przez preskę, rozkładamy równo w misce dzielimy na 4 części ,3 czesci pozostawiamy nie wyjete jedna wyjmujemy na wierzch a w powstała dziurę wsypujemy mąke ziemniaczaną wyrabiamy ciasto.
    Farsz; Cebule scieramy na tarce dodajemy do miesa mielonego mieszamy z przyprawami, podsmażamy wszystko na patelni parę minut.Studzimy.

    Z przygotowanego ciasta robimy male placuszki w kształcie prostokątnym do środka kładziemy łyżę farszu i zaklejamy formujemy podłużne kluski. Uformowane kluski gotujemy ok 10 minut w zalezności od wilkosci jak wypłyną nawierzch wyciągamy. Polewamy sosem, bądz tłuszczykiem.Doskonałe.

    Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować