Kluski śląskie z gulaszem

0 (0 ocen)

Gdy z obiadu zostaną mi ziemniaki, to na drugi dzień robię oto takie kluseczki śląskie.

Składniki:

  • Gulasz
    łopatka - 60 dag
    cebula - 1 szt
    liść laurowy
    tłuszcz do smażenia
    mąka - 2 dag
    sól i pieprz
    ziele angielskie
    Kluski śląskie :
    ziemniaki po ugotowaniu - 1 kg
    jajko - 1 szt
    mąka ziemniaczana 1/4 części
    sól

Kluski śląskie z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz Cebulę obrać, posiekać , przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Przełożyć mięso razem z cebulą do rondla, zalać wodą tak by przykryła mięso, dodać przyprawy, dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować.
  • 2. Kluski śląskie : Ugotowane ziemniaki ostudzić, przeciśnąć przez praskę. Masę ziemiaczaną podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków, w tą pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko i odłożone ziemniaki, zagnieść szybko ciasto.
  • 3. Z ciasta formować kuleczki, w środku zrobić dołeczek. Gotowe kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 2 minuty.
  • 4. Wybierać łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane sosem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy