Kluski śląskie z dziurką i sosem z piersi kaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś na obiad kluski wymyślałam bo taką zachciankę miałam do tego sos z piersi kaczki i fajne są smaczki, ogórkiem kiszonym zagryzam i kwasi mi się mina. Obiad wyszedł wspaniały i doskonały. Jeśli są tu fani klusek zapraszam serdecznie po przepis, moim zdaniem kluchy wyszły idealne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,

    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka - kubek arcoroc ),

    1 szklanka mąki pszennej,

    2 jajka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie z dziurką i sosem z piersi kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski 1. Ziemniaki obrać, umyć i wstawić do osolonej wody, ugotować. Odlać, osuszyć i ostudzić.
  • kluski 2. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać jajka oraz obie mąki.
  • kluski 3. Całość wyrobić na gładką masę (dobrze wyrobione nie klei się do rąk ). Gotowego ciasta brać mały kawałek i w ręku formować kulkę.
  • kluski 4. Uformowaną kulkę lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. tak przygotowane kluski ułożyć na ściereczce. W międzyczasie w garnku wstawić wodę soląc ją, doprowadzić do gotowania.
  • kluski 5. Na gotującą się wodę wkładać kluski i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Ugotowane wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
  • kluski 6. Kluski wyszły bardzo smaczne dodatkowo zrobiłam do nich sos z piersi kaczki no i swój ogórek kiszony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować