Kluski śląskie z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli używamy ziemniaków z poprzedniego dnia, trzeba je przecisnąć przez praskę. Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy jajko, szczyptę soli, i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałeczek lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę na środku. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane kluski okraszamy wędzonym boczkiem.
Komentarze