Kluski śląskie z boczkiem

  • wyświetlono: 167 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Doskonały sposób na zużycie ziemniaków z poprzedniego dnia.

1dd
  • 6 porcje
  • 45min

Składniki

1 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
szczypta soli
10 dag wędzonego boczku
łyżka oleju

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie z boczkiem

  • 1. Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli używamy ziemniaków z poprzedniego dnia, trzeba je przecisnąć przez praskę. Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy jajko, szczyptę soli, i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałeczek lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę na środku. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane kluski okraszamy wędzonym boczkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kluskiKLUSKI ŚLĄSKIE
 

Komentarze

Podobne przepisy

Czorne kluski śląskie z mięsem, okraszone skwarkami z cebulką.

Dodane przez: weronika63

Czorne kluski śląskie z mięsem, okraszone...

Czorne kluski śląskie to duże,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Kluski śląskie z czosnkiem niedźwiedzim i...

Dla mnie to kluski w ciapki, a...

Dodane przez: Anna Bielicka

KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM WOŁOWYM I SOSEM

Zdrowy, domowy obiad. Można podawać...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ziołowe kluski kładzione z boczkiem

Tak przygotowane kluseczki są smaczne...

Śląskie karminadle z cebulką

Dodane przez: jolantagłówka

Śląskie karminadle z cebulką

Nasz regionalny przysmak. Soczyste...

śląska fantazja z borówkami

Dodane przez: Futka

Śląska fantazja z borówkami

Kluski śląskie na słodko? Oj tak!...