Kluski śląskie z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Doskonały sposób na zużycie ziemniaków z poprzedniego dnia.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    szczypta soli
    10 dag wędzonego boczku
    łyżka oleju

Kluski śląskie z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli używamy ziemniaków z poprzedniego dnia, trzeba je przecisnąć przez praskę. Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy jajko, szczyptę soli, i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałeczek lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę na środku. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane kluski okraszamy wędzonym boczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy