Kluski śląskie z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane, ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskędo miski. Przeciśnięte ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na 4
części. Jedną część wyjąć i ułożyć na resztę ziemniaków a w
miejsce utworzonego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać
łyżkę oleju i wszystko razem wyrobić.
2.Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ser podrobnić
widelcem, dodać połowę podsmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i
pieprzem i wymieszać. Farsz powinien być trochę pikantny.
3.Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni płaski placek, dajemy na
środek po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy, formując kluskę.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 7 minut. Polewamy
podsmażoną cebulką z tłuszczem.
Komentarze