KLUSKI ŚLĄSKIE Z BIAŁYM SEREM

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Sycące, smaczne i tanie danie. Polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 łyżka oleju
    FARSZ:
    200g półtłustego twarogu
    2 średnie cebule
    sól
    pieprz
    DODATKOWO:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskędo miski. Przeciśnięte ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na 4
    części. Jedną część wyjąć i ułożyć na resztę ziemniaków a w
    miejsce utworzonego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać
    łyżkę oleju i wszystko razem wyrobić.
  • KLUSKIE ŚLĄSKIE Z BIAŁYM SEREM 2. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ser podrobnić
    widelcem, dodać połowę podsmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i
    pieprzem i wymieszać. Farsz powinien być trochę pikantny.
  • KLUSKI ŚLĄSKIE Z BIAŁYM SEREM 3. Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni płaski placek, dajemy na
    środek po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy, formując kluskę.
    Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 7 minut. Polewamy
    podsmażoną cebulką z tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować