Kluski śląskie z batatów, z sosem wołowym

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak to w życiu bywa, upiekło nam się za dużo batatów do jednego z dań. Nie myśląc wiele, postanowiliśmy zrobić mały eksperyment. Do tego ligawa i kolejny pomysł. Polecamy ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg batatów
    250-300 g mąki ziemniaczanej
    400 g ligawy wołowej
    1 duża cebula
    5 ząbków czosnku
    50 ml oleju rzepakowego
    2 łyżki sosu sojowego
    500-700 ml bulionu wołowego
    2 łyżki sosu ostrygowego
    cukier palmowy
    1 pełna łyżka mąki
    natka pietruszki
    trybula
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Kluski śląskie z batatów, z sosem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie z batatów, z sosem wołowym 1. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż na pół, owijamy w folię aluminiową i pieczemy wstępnie 30 min w temperaturze 200°C, później odwijamy z folii i pieczemy kwadrans. Studzimy.

    W tym czasie ligawę mielimy na największych oczkach, smażymy na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą, po kilku minutach dodajemy pokrojone ząbki czosnku, sos sojowy, dusimy przez kwadrans na średnim ogniu.

    Całość zalewamy gorącym bulionem wołowym, dusimy na średnim ogniu.

    Bataty przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, na najmniejszych oczkach, dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Następnie nabieramy łyżką stołową ciasto, formujemy kulki, później je lekko przygniatamy, na środku palcem robimy wkląsk. Gotujemy 5-8 min w mocno osolonym wrzątku, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Przechodzimy w tym czasie do sosu.

    Dodajemy sos ostrygowy, szczyptę cukru palmowego, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (około 70 ml), dodajemy do sosu i zagotowujemy.

    Całość podajemy z ulubioną zieleniną. U nas natka pietruszki i trybula.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować