Kluski śląskie w sosie z kurczaka i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy , myjemy, kroimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Gdy będą miękkie należy je odcedzić i ubić tłuczkiem. ziemniaki dzielimy na równe trzy części i dodajemy do nich mąki ziemniaczanej tyle ile wyniesie 1 część tych ziemniaków. Wbijamy dwa całe jajka i zagniatamy. Formujemy kluski i gotujemy w osolonej wodzie do momentu,aż wypłyną.
Mięso należy wcześniej ugotować z dodatkiem soli i kurkumy a następnie pokroić. Cebulkę kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy kawałeczki pokrojonej papryki, i pieczarek. Dusimy 10 minut a następnie dodajemy kurczaka, , natkę pietruszki, chili. Na koniec mączkę mieszamy dokładnie ze śmietanką i wlewamy do sosiku.
Kluski podajemy z sosem.
Porady
Do klusek z sosem można podać również surówkę z kapusty i marchewki.
Komentarze