Kluski śląskie w sosie z kurczaka i pieczarek

4.51 (164 ocen)

  • 60 min

Danie szybkie, ale za to bardzo syte.

  • 60 min

Składniki:

  • ziemniaki
    maka ziemniaczana
    2 jajka
    sól pieprz
    olej
    1/2 kg pieczarek
    1 czerwona papryka
    cebula
    natka pietruszki
    2 łyżeczki mączki kukurydzianej
    1 łyżka śmietany 30%
    mięso z upieczonych lub ugotowanych udek
    kurkuma
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie w sosie z kurczaka i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy , myjemy, kroimy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    Gdy będą miękkie należy je odcedzić i ubić tłuczkiem. ziemniaki dzielimy na równe trzy części i dodajemy do nich mąki ziemniaczanej tyle ile wyniesie 1 część tych ziemniaków. Wbijamy dwa całe jajka i zagniatamy. Formujemy kluski i gotujemy w osolonej wodzie do momentu,aż wypłyną.

    Mięso należy wcześniej ugotować z dodatkiem soli i kurkumy a następnie pokroić. Cebulkę kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy kawałeczki pokrojonej papryki, i pieczarek. Dusimy 10 minut a następnie dodajemy kurczaka, , natkę pietruszki, chili. Na koniec mączkę mieszamy dokładnie ze śmietanką i wlewamy do sosiku.

    Kluski podajemy z sosem.

Porady

Do klusek z sosem można podać również surówkę z kapusty i marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować