KLUSKI ŚLĄSKIE DLA JAROSZA

0 (0 ocen)

  • 30 min

SZYBKI OBIAD DLA OSÓB KTÓRE NIE JEDZĄ MIĘSA

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    Ugotowane ziemniaki ( mogą być z dnia poprzedniego)
    Mąka ziemniaczana
    Jajko

    Składniki na sos
    Pieczarki
    Sól i pieprz do smaku
    Łyżka mąki
    Łyżka śmietany 18%

Kluski śląskie dla jarosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki bardzo dokładnie tłuczemy lub przeciskamy przez praskę tak aby nie było żadnych grudek
  • 2. Ziemniaki mocno ubijamy w misce, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w ilości takiej jak ziemniaki, wbijamy jajko i wyrabiamy na gładką masę.
  • 3. Formujemy małe kluski z dziurką w środku
    Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 5-8 minut
  • 4. Pieczarki myjemy, kroimy ma mniejsze kawałki i dusimy na maśle.
    Gdy pieczarki są już gotowe część wyjmujemy, a do pozostałych dolewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy roztworem z mąki i śmietany robiąc sos.

Porady

Kluski te smakują bardzo dobrze z rożnymi rodzajami surówek, ja osobiście proponuję surówkę z CHARSZNICKIEJ kiszonej kapusty :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy