Kluski śląskie

  • wyświetlono: 425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Moje ulubione kluski śląskie.

DYz76EeX0AUrXDy
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

5/6 średniej wielkości ziemniaków
mąka ziemniaczana (szklanka i pół)
1 jajko
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • 1. Ziemniaki obrać,ugotować,odcedzić i od razu zetrzeć na tarce do miski.Uklepać je ręką następnie wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć.W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i z powrotem odłożyć ziemniaki.Wszystko posolić i wyrabiać ciasto w jednolitą masę.Ciasto rozwałkować i formować kulki.Gdy kluska będzie gotowa robimy palcem małe wgłębienie w środku.Gotowe kluski odkładamy na bok (talerz lub stolnice). Gdy osolona woda się nam już zagotuje zmniejszamy gaz i wsypujemy pierwszą porcje klusek.Po wypłynięcie na powierzchnię gotujemy jeszcze jakieś 3-4 minuty.

Porady

Podajemy z różnymi sosami (grzybowy, pieczarkowy, śmietanowy lub tez zwykłym pieczeniowy). Można również serwować je jako dodatek do gulaszu bądź też z podsmażoną na patelni zeszkloną cebulką lub usmażonym boczkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokluskiśląskie

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Kluski śląskie

Bardzo lubię kluski śląskie, można...

Kluski śląskie

Dodane przez: rzelkazag

Kluski śląskie

Przygotowując je w tradycyjny sposób,...

Kluski śląskie

Dodane przez: Przepisy Online

Kluski śląskie

Kluski śląskie najlepiej smakują...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

Kluski śląskie

Dodane przez: bogusia82

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE