Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moje ulubione kluski śląskie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5/6 średniej wielkości ziemniaków
    mąka ziemniaczana (szklanka i pół)
    1 jajko
    sól

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,ugotować,odcedzić i od razu zetrzeć na tarce do miski.Uklepać je ręką następnie wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć.W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i z powrotem odłożyć ziemniaki.Wszystko posolić i wyrabiać ciasto w jednolitą masę.Ciasto rozwałkować i formować kulki.Gdy kluska będzie gotowa robimy palcem małe wgłębienie w środku.Gotowe kluski odkładamy na bok (talerz lub stolnice). Gdy osolona woda się nam już zagotuje zmniejszamy gaz i wsypujemy pierwszą porcje klusek.Po wypłynięcie na powierzchnię gotujemy jeszcze jakieś 3-4 minuty.

Porady

Podajemy z różnymi sosami (grzybowy, pieczarkowy, śmietanowy lub tez zwykłym pieczeniowy). Można również serwować je jako dodatek do gulaszu bądź też z podsmażoną na patelni zeszkloną cebulką lub usmażonym boczkiem.

Komentarze

Podobne przepisy