Kluski śląskie

  • wyświetlono: 5863 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Kluski z dziurka, tak nazywane są potocznie przez dzieci. Idealne do rolady i wszelakich mięs, koniecznie z sosem.

Agiatisnow
  • 25min

Składniki

ziemniaki - 1,5 kg
maka ziemniaczana - 3 łyżki
jajko - 1 sztuka
sól - 2 łyżki ( jedna do ziemniaków i jedna do gotowania klusek)

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • Gotujemy kluski1. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, my lubimy z dziurką:) Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • Sprawdzamy kluski2. *aby sprawdzić czy kluski są dobre, wystarczy jedną kluskę"przycisnąć" do brzegu garnka, jeżeli zostaje płaska( nie wraca do poprzedniej formy) kluski są gotowe:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadKLUSKI ŚLĄSKIE

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Kluski śląskie

Bardzo lubię kluski śląskie, można...

Kluski śląskie

Dodane przez: Kinia :3

Kluski śląskie

Moje ulubione kluski śląskie.

Kluski śląskie

Dodane przez: rzelkazag

Kluski śląskie

Przygotowując je w tradycyjny sposób,...

Kluski śląskie

Dodane przez: Przepisy Online

Kluski śląskie

Kluski śląskie najlepiej smakują...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski śląskie

Dodane przez: bogusia82

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE