Kluski śląskie

4.51 (155 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Kluski z dziurka, tak nazywane są potocznie przez dzieci. Idealne do rolady i wszelakich mięs, koniecznie z sosem.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ziemniaki - 1,5 kg
    maka ziemniaczana - 3 łyżki
    jajko - 1 sztuka
    sól - 2 łyżki ( jedna do ziemniaków i jedna do gotowania klusek)
Wystaw ocenę:

4.51 (155 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy kluski 1. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, my lubimy z dziurką:) Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • Sprawdzamy kluski 2. *aby sprawdzić czy kluski są dobre, wystarczy jedną kluskę"przycisnąć" do brzegu garnka, jeżeli zostaje płaska( nie wraca do poprzedniej formy) kluski są gotowe:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować