ziemniaki - 1,5 kg
maka ziemniaczana - 3 łyżki
jajko - 1 sztuka
sól - 2 łyżki ( jedna do ziemniaków i jedna do gotowania klusek)
Sposób przygotowania przepisu:
Kluski śląskie
1.
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta). Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, my lubimy z dziurką:) Gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze 2 minuty.
2.
*aby sprawdzić czy kluski są dobre, wystarczy jedną kluskę"przycisnąć" do brzegu garnka, jeżeli zostaje płaska( nie wraca do poprzedniej formy) kluski są gotowe:)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze