Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najprostszy i najszybszy sposób na delikatne kluseczki

  • 30 min

Składniki:

  • -ziemniaki (najlepiej stare)
    -mąka ziemniaczana
    -mąka pszenna
    -1 jajko

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki na śląskie 1. Ziemniaki ugotować, ubić w misce i zostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ziemniaki podzielić w misce na 4 części i jedną część wyjąć na pozostałe i uzupełnić lukę mąką ziemniaczaną. Dodaj 1 czubatą łyżkę mąki pszennej i 1 jajko.
  • śląskie 2. Zagnieć ciasto i formuj małe kluseczki robiąc dziurkę na środku.
  • 3. Kluseczki wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować 2-3 minuty po wypłynięciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy