Kluski śląskie

  • wyświetlono: 545 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jedni uważają, że to kluski śląskie inni, że bez jajka to już nie śląskie. Ważne, że są pyszne i idealne do dowolnego sosu.

IMG_20200815_103145

Składniki

1,5 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
mąka ziemniaczana
sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • 1.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
    Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
    Ziemniaki równo rozłożyć w misce, podzielić na 4 części i jedną przełożyć na górę ziemniaków.
    We wgłębienie po 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.
  • 2. Z ciasta formować kulki ( ja posłużyłam się łyżką do lodów, dzięki czemu miałam równe wielkości ) i w środku palcem zrobić wgłębienie ale nie na wylot.
    Kluski gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
    Wyjmować łyżką cedzakową.
    Podawać z ulubionymi dodatkami ( ja podałam z sosem pieczarkowo - dyniowym ).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadziemniakikluskimąka ziemniaczanaregionalne

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Kluski śląskie

Bardzo lubię kluski śląskie, można...

Kluski śląskie

Dodane przez: Kinia :3

Kluski śląskie

Moje ulubione kluski śląskie.

Kluski śląskie

Dodane przez: rzelkazag

Kluski śląskie

Przygotowując je w tradycyjny sposób,...

Kluski śląskie

Dodane przez: Gregorhspeed

Kluski śląskie

Idealne z każdym sosem...prosto...

Kluski śląskie

Dodane przez: Przepisy Online

Kluski śląskie

Kluski śląskie najlepiej smakują...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE