Kluski śląskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jedni uważają, że to kluski śląskie inni, że bez jajka to już nie śląskie. Ważne, że są pyszne i idealne do dowolnego sosu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
    mąka ziemniaczana
    sól do smaku

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić.
    Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
    Ziemniaki równo rozłożyć w misce, podzielić na 4 części i jedną przełożyć na górę ziemniaków.
    We wgłębienie po 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.
  • 2. Z ciasta formować kulki ( ja posłużyłam się łyżką do lodów, dzięki czemu miałam równe wielkości ) i w środku palcem zrobić wgłębienie ale nie na wylot.
    Kluski gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
    Wyjmować łyżką cedzakową.
    Podawać z ulubionymi dodatkami ( ja podałam z sosem pieczarkowo - dyniowym ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy