Kluski śląskie

  • wyświetlono: 805 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kluski śląskie obok kopytek stanowią u nas najczęstszy sposób na "zutylizowanie" pozostałych po obiedzie ziemniaków. Przyznam jednak, że zdarza się mi specjalnie gotować ziemniaki, gdy mam ochotę na kluski:) Podaje je z gulaszem lub pieczonym mięsem, polane sosem. Pycha!

IMGP5924-4c
  • 30min

Składniki

1 kg ziemniaków
ok 250g mąki ziemniaczanej
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc lub przecisnąć przez praskę, uklepać, przykryć i zostawić w garnku do ostygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części, w miejsce jednej wsypać mąkę ziemniaczaną. Proporcje ziemniaków i mąki wynoszą 4:1. Ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, zagniatając gładkie ciasto. Z ciasta nabierać kawałki wielkości moreli, formować kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na stolnicy. Na środku każdej kulki za pomocą trzonka łyżki lub palcem zdobić wgłębienie. Kluski wrzucać do wrzącej wody, gotować ok 1 minuty od momentu wypłynięcia.

    Smacznego!

Porady

Następnego dnia kluski można odgrzać, wkładając je na chwile do wrzącej wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilziemniakikluskiKLUSKI ŚLĄSKIE

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Dodane przez: Kinia :3

Kluski śląskie

Moje ulubione kluski śląskie.

Kluski śląskie

Dodane przez: Gregorhspeed

Kluski śląskie

Idealne z każdym sosem...prosto...

Kluski śląskie

Dodane przez: Przepisy Online

Kluski śląskie

Kluski śląskie najlepiej smakują...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

Kluski śląskie

Dodane przez: bogusia82

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE