Kluski śląskie

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne z każdym sosem...prosto i smacznie ,tym charakteryzuje się kuchnia śląska.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    250 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy ,robimy z nich puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Następnie wbijamy jajko ,łączymy z masą ziemniaczaną. Z ciasta formujemy niewielkie kulki ,w każdej palcem robimy dołek. Wrzucamy na osolony wrzątek ,gotujemy 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować