Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować z odrobiną soli, oddcedzić i przecisnąć przez praskę. Ugnieść w misce żeby miały mniej więcej równą powierzchnię. Podzielić ją na 4 równe części, jedną wyciągnąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, żęby była do wysokości reszty masy. Dodać z powrotem tą wyjętą część, jajko i trochę soli i pieprzu sypnąć. Dokładnie wyrobić. Formować nieduże kulki np. Wielkości orzecha włoskiego na środku palcem robić dziurkę i odkładać na ściereczkę. Mi z takiej porcji wychodzi min 40 klusek. Wodę trochę posolić i jak się będzie gotować to wrzucać po kilka, kiedy wypłyną na wierzch gotować ok 3-5min i wyciągać na druszlak dziurką w dół.
Komentarze