Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Cudowne mięciutkie kluseczki, które świetnie komponują się z sosem np z mięsa lub pieczarkowym

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok 1kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli, oddcedzić i przecisnąć przez praskę. Ugnieść w misce żeby miały mniej więcej równą powierzchnię. Podzielić ją na 4 równe części, jedną wyciągnąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, żęby była do wysokości reszty masy. Dodać z powrotem tą wyjętą część, jajko i trochę soli i pieprzu sypnąć. Dokładnie wyrobić. Formować nieduże kulki np. Wielkości orzecha włoskiego na środku palcem robić dziurkę i odkładać na ściereczkę. Mi z takiej porcji wychodzi min 40 klusek. Wodę trochę posolić i jak się będzie gotować to wrzucać po kilka, kiedy wypłyną na wierzch gotować ok 3-5min i wyciągać na druszlak dziurką w dół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy