Kluski śląskie

  • wyświetlono: 339 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 2

stary babciny sposób

Kasia

Składniki

1 kilogram ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
3 żółtka
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce od mielenia mięsa. Przełożyć do miski. W misce podzielić je na 4 części. Wyjąć jedną część, rozłożyć na powierzchni pozostałych a lukę wypełnić mąką ziemniaczaną. Dodać żółtka i sól (do smaku). Ciasto zagnieść. Brać porcje i formować małe kuleczki robiąc w środku dziurkę. W garnku wstawić osoloną wodę. Na wrzątek kłaść kluski. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylakluskiobiad

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Dodane przez: mariwanna

Kluski śląskie

Kluski śląskie obok kopytek stanowią...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski śląskie

Dodane przez: bogusia82

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

Kluski  śląskie.

Dodane przez: Annna MM

Kluski śląskie

Kluski śląskie są bardzo proste...

smażenie klusek

Dodane przez: serdeczna

Kluski śląskie

Kluski śląskie w mojej rodzinie...