Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kluski śląskie - tradycyjne polskie danie, który chyba każdy z nas próbował choć raz w swoim życiu.I chyba większość lubi!Znam osobiście rodziny, które nie wyobrażają sobie tygodnia bez tego przysmaku na stole.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ziemniaki – ok. 500 g ( absolutnie nie mogą to być młode ziemniaczki )

    * mąka ziemniaczana – ok. 100 – 150 g

    * duże jajko – 1 szt

    * masło – 1 łyżeczka

    * sól – 1 szczypta

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Ilośc składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia.

    Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepiemy, by masa była równa.

    Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy.

    D powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.

    Dodajemy wyjętą część , wbijamy jajko , soli i wyrabiamy na gładką masę.

    Z wyrobionej masy odrywamy kawałki , formujemy kuleczki z wgłębieniem w środku.

    Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ( ok. 5 minut od czasu wypłynięcia ).

    Podajemy z ulubionym sosem!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy