kluski serowo-miętowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszne i delikatne w smaku

  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 200 gramów
    - twaróg: 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 0.5 szklanki
    - liście mięty: 1 pęczek
    - orzechy laskowe: 50 gramów
    - miód: 1 łyżka
    - masło: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól, cynamon: 1 szczypta

Kluski serowo-miętowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • twaróg pokruszyć widelcem, dodać jajko, wymieszać,
    • dodać mąkę, cukier, szczyptę soli, posiekaną miętę,
    • wyrobić ciasto widelcem (będzie gęste),
    • na osoloną wrzącą wodę wrzucać porcje ciasta widelcem,
    • gdy kluski wypłyną na powierzchnie odcedzić i przelać zimną wodą,
  • 2. • na patelni rozpuścić masło, dodać orzechy, chwilę podgrzewać,
    • dodać miód i jeszcze chwilę podgrzewać mieszając,
  • 3. • kluski rozłożyć na talerzach, dodać pokrojone na pół truskawki,
    • posypać po wierzchu orzechami z masłem i cynamonem

Komentarze

Podobne przepisy