PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Kluski pawie oczka podane z sosem mięsnym z rydzamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/86/sos-z-kluskami.jpeg32641840http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kluski-pawie-oczka-podane-z-sosem-miesnym-z-rydzami
sos mięsno-grzybowy:
800 g polędwiczek z sarny
500 g rydzów
4 małe cebule
łyżka masła
500 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morską
pieprz zielony młotkowany w moździerzu
tymianek
sos worcestershire
zielenina do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Kluski pawie oczka podane z sosem mięsnym z rydzami
1.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone drobno masło, sól i żółtka. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajmy zmiksowanego buraka, do drugiej zmiksowany czosnek niedźwiedzi, do trzeciej mus z dyni i paprykę w proszku. Ponownie wyrabiamy. Każdą część owijamy folią spożywczą i odkładamy minimum na 30 minut.
2.
Każdy kolor ciasta wałkujemy na podłużne płaty podobnej wielkości. Docinamy brzegi radełkiem.
Płaty ciasta układamy jeden na drugim. Lekko dociskamy. Ściśle zwijamy w roladkę.
3.
Kroimy w ukośne kawałki.
4.
Gotujemy na parze przez około 5-6 minut.
5.
Oczyszczone polędwiczki kroimy na kawałki. Podsmażamy na maśle z obu stron, by zamknąć soki w mięsie. Mięso skrapiamy sosem worcestershire.
6.
Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę.
7.
Zalewamy śmietaną, dodajemy pokrojone rydze. Wstępnie solimy. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso jest już miękkie odkrywamy i chwilę gotujemy bez przykrycia, żeby sos lekko się zredukował. Sos doprawiamy do smaku zielonym pieprzem, tymiankiem i solą.
8.
Sos podajemy razem z kolorowymi kluseczkami. Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze