Kluski na parze z truskawkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pampuchy, parowańce, buchty, kluchy z łacha czy bułki na parze - smak dzieciństwa! Z truskawkami i duszonym rabarbarem są przepyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 500g
    Drożdże świeże - 30g
    Mleko ciepłe - 250ml
    Jajko - 2szt
    Cukier - 30g
    Masło w temperaturze pokojowej - 50g

    Farsz:
    Truskawki - 400g
    Rabarbar - 300g
    Cukier - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski na parze z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski na parze z truskawkami i rabarbarem 1. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Rabarbar powinien być miękki, a cała woda odparowana - powstanie gęsty dżem. Zostawiamy do wystygnięcia.

    Ciasto:
    Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto. Zagniatamy, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk.

    Ciasto pod przykryciem odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulkę, spłaszczamy. Na środek dajemy łyżeczkę duszonego rabarbaru i 1 dużą lub 2 małe truskawki. Ciasto "zamykamy" i formujemy kulkę.

    Gotujemy na parze (ja używam do tego bambusowego koszyczka i bardzo polecam!) przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem lub syropem klonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie na parze Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować