Kluski na parze z truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Rabarbar powinien być miękki, a cała woda odparowana - powstanie gęsty dżem. Zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto:
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników na ciasto. Zagniatamy, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk.
Ciasto pod przykryciem odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulkę, spłaszczamy. Na środek dajemy łyżeczkę duszonego rabarbaru i 1 dużą lub 2 małe truskawki. Ciasto "zamykamy" i formujemy kulkę.
Gotujemy na parze (ja używam do tego bambusowego koszyczka i bardzo polecam!) przez ok 10 minut. Podajemy na gorąco z cukrem, śmietaną, roztopionym masłem lub syropem klonowym.
Komentarze