KLUSKI NA PARZE Z JABŁKIEM

4.5 (189 ocen)

  • 45 min

Przepis mam od mojej babci. Ona robi najlepsze.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    2 szklanka mleka,
    3 szt jajka,
    10 dag drożdży,
    1/2 margaryny,
    do smaku Sól,
    5 łyżek cukier


Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski na parze z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Margarynę roztapiamy. Jajka, cukier i sól mieszamy w większym garnku. Dodajemy mąkę, roztopiona margarynę, drożdże z mlekiem. Przykrywamy i czekamy aż ciasto wyrośnie. Gdy już jest gotowe wyciągamy na stolnicę i wałkujemy szklanką wycinamy kołeczka. Do środka dodajemy kawałek jabłka i posypujemy cukrem lub sera białego roztartego z cukrem i sklejamy. Układamy na boku żeby jeszcze troszkę podrosły. W garnku gotujemy wodę, przykrywamy ją jakąś materialną szmatką. Gdy woda już będzie wrzała układamy kluski i przykrywamy talerzem. Kluski powinny być 8 minut. Na wierzch polewamy je roztopioną margaryną i posypujemy cukrem.

Porady

Nie mogą być dłużej niż 8 minut, bo upadną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluski na parze

To może cię zainteresować