Kluski - małe pyzy z natką pietruszki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tak u mnie pokochali te kluseczki że co chwila chcą z czymś innym więc wymyślam, powiem wam że są naprawdę dobre. Ostatnio robiłam nadziewane dziś malutkie czyste tylko z natką pietruszki, coś czuję że na stałe zagoszczą w moim domu ale to dobrze uwielbiam je przygotowywać.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,800 kg ziemniaków,

    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka pojemność 210 ml ),

    1 szklanka mąki pszennej,

    2 jajka,

    1 mały pęczek natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Pyzy

Kluski - małe pyzy z natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski 1. Ziemniaki obrać,umyć i wstawić do gotowania posolić więcej niż do obiadu. Jak już ziemniaki się ugotują odlać wodę i obsuszyć ziemniaki, pozostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
  • kluski 2. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa z drobnym sitkiem. Następnie dodać jajka oraz obie mąki i natkę pietruszki pokrojoną drobno.
  • kluski 3. Wszystko wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą na jednolitą masę.
  • kluski 4. Od tak przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek i w rękach formować małe kuleczki. Na stolnicy wysypać mąkę i układać uformowane kuleczki, w międzyczasie wstawić w garnku wodę osoloną aby się zagotowała.
  • kluski 5. Gdy woda się zagotuje wkładać przygotowane wcześniej kulki klusek i zagotować. Jak wypłyną już na wierzch gotować na wolnym ogniu od 5 - 7 minut. Wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • kluski 6. Tak przygotowane kluseczki podałam z bigosem z zapasów ( czyli świąteczny zagotowałam w słoiki ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować