Kluski leniwe są lubiane przez dzieci,ponieważ mają lekko słodki smak,a pozatym rozpływają się w ustach.
Łatwy
Składniki:
200 g tłustego białego sera
0,5 kg ziemniaków
2 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół kostki masła
cukier waniliowy
pół łyżeczki soli
bułka tarta
1.1.Ziemniaki obieramy,gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,odstawiamy do ostygnięcia.Przeciskamy przez praskę razem z białym serem.
2.Dodajemy obie mąki,jajka i 2 łyżeczki cukru waniliowego,zagniatamy ciasto.
3.Ciasto dzielimy na mniejsze części,formujemy wałki,lekko spłaszczamy i kroimy 2 centymetrowe kluseczki.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię.
4.Masło roztapiamy na patelni,dodajemy 5 łyżek bułki
tartej,podsmażamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego.Gotowym sosem polewamy kluski.
Porady
Dla podkreślenia smaku kluski możemy posypać cynamonem.
Komentarze