Kluski lane na rosole

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna odmiana tradycyjnej zupy znanej w większości polskich domów.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1.5 l bulionu drobiowego
    2 gotowane marchewki
    4-5 jajek
    3 łyżki kaszy manny
    natka pietruszki
    sól
    pieprz

Kluski lane na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kasze mannę i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Jajka wbijamy do osobnego naczynia i rokłócamy widelcem. Powoli, cienkim strumieniem wlewamy jajka do bulionu(cały czas mieszając zupę widelcem, aby nie powstały zbyt duże kluseczzki).
  • 2. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Do zupy najlepiej użyć kaszy manny błyskawicznej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy