Kluski kulki i pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy ugniatając ręką wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Jeżeli jest zbyt mokra dosypujemy więcej bułki tartej, chociaż 1 szklanka powinna w zupełności wystarczyć. Nie solimy jeżeli używamy gotowego pakowanego mięsa mielonego, samo w sobie będzie słone
Formujemy kuleczki wielkości łyżki stołowej i zapiekamy na tłuszczu pod przykrywką obsmażając każdą ze stron.
2.Ziemniaki tłuczemy na gładką masę. Jeżeli używamy gotowanych dzień wcześniej dobrze jest je przemielić przez maszynkę. Łączymy w jednym naczyniu wszystkie składniki i zagniatamy kluseczki.
3.Pieczarki kroimy na plasterki na patelni pod przykryciem dusimy na lekkim tłuszczu z wodą.
Lekko solimy, ściągamy z ognia czekamy minutkę i wlewamy śmietanę. W połączeniu z wodą spod pieczarek utworzą sos śmietanowy.
Komentarze