Kluski kukurydziano - brzoskwiniowe

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis stworzony "na zamówienie" mojego Tata, gdyż ostatnio powtarzał "...zjadłbym coś na kaszy kukurydzianej...". Zatem receptura "mówisz i masz" :) Przy okazji przepis dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy kukurydzianej drobnej (nie błyskawicznej)
    1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
    2 jajka
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    1/3 szklanki cukru
    ok. 500 g brzoskwiń
    topione masło do polania
    woda + sól do gotowania
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Kluski Knedle Musy Pyzy

Kluski kukurydziano - brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski kukurydziano - brzoskwiniowe 1. Pozbawione pestek brzoskwinie zblendować, mus przełożyć do miski. Dodać jogurt, cukier oraz wbić jajka. Składniki wymieszać.
  • Kluski kukurydziano - brzoskwiniowe 2. Następnie wsypać kaszę i mąkę kukurydzianą. Całość wymieszać.
  • Kluski kukurydziano - brzoskwiniowe 3. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Z przygotowanej masy formować kulki wielkości piłki do ping ponga i wrzucać je na wrzątek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię kluski gotować 5 - 7 min. Gotowe wyjąć łyżką cedzakową i polać topionym masłem.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 klusek wielkości piłki do ping ponga.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować