Takie kluski to propozycja na śniadanie, obiad na słodko lub lekką kolację. Przepadają za nimi dzieci, a także dorośli. Przygotowuję się je kilka minut, polecam :)
Kluski kładzione z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
2.Odmierzamy 1/2 szklanki musu. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier.
3.Ubijamy je mikserem 1-2 minuty aż staną się puszyste. Wówczas dodajemy mus jabłkowy i mąkę.
4.Dokładnie mieszamy, powstanie gęste ciasto. Dużą łyżką nabieramy porcję ciasta (około 1/3 łyżki) i wkładamy do wody. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie. Kluski gotujemy na 2 razy.
5.Gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy na ciepło np. z bułką tartą podsmażoną na maśle lub polane śmietanką i posypane cynamonem. Życzę smacznego :)
Komentarze