Kluski kładzione z jabłkami

4.5 (163 ocen)

Takie kluski to propozycja na śniadanie, obiad na słodko lub lekką kolację. Przepadają za nimi dzieci, a także dorośli. Przygotowuję się je kilka minut, polecam :)

Składniki:



  • 1/2 szklanki musu z jabłek (3 jabłka),
    2 jajka,
    1 łyżeczka cukru,
    1 szklanka mąki,
    szczypta soli

Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Kluski kładzione z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski kładzione z jabłkami 1. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Kluski kładzione z jabłkami 2. Odmierzamy 1/2 szklanki musu. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier.
  • Kluski kładzione z jabłkami 3. Ubijamy je mikserem 1-2 minuty aż staną się puszyste. Wówczas dodajemy mus jabłkowy i mąkę.
  • kluski 4. Dokładnie mieszamy, powstanie gęste ciasto. Dużą łyżką nabieramy porcję ciasta (około 1/3 łyżki) i wkładamy do wody. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie. Kluski gotujemy na 2 razy.
  • Kluski kładzione z jabłkami 5. Gotujemy około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy na ciepło np. z bułką tartą podsmażoną na maśle lub polane śmietanką i posypane cynamonem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować