Kluski karmelizowane z jabłkiem i marchewką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wpadłam na właśnie taki pomysł, drugie danie na słodko.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 g ziemniaków ugotowanych
    35 g mąki ziemniaczanej
    50 g mąki pszennej
    1 jajko
    sól
    1 duża marchewka
    1 duże jabłko
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła

Kluski karmelizowane z jabłkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski prze gotowaniem 1. Ziemniaki mielimy na gładką masę, dokładamy obie mąki i jako i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego wałek o średnicy około 2cm i ucinamy kawałki o około 2,5cm długości. Wrzucamy je do osolonej i gotującej się wody. Po ich wypłynięciu gotujemy jeszcze 3min, odcedzamy.
  • karmelizacja 2. Marchewkę myjemy obieramy,kroimy w 3 milimetrowe plasterki. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 5min, wycedzamy.
    Jabłko myjemy obieramy kroimy w dużą kostkę.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, po roztopieniu cukier i marchewkę, karmelizujemy ją 5min (co jakiś czas mieszając). Dodajemy jabłko i kluski.
    Karmelizujemy co jakiś czas mieszając do uzyskania szklistości marchewki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy