REKLAMA

Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach

wyświetlono: 136 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Warzywne i zdrowe kluski kładzione z kalafiora i fasolki szparagowej. W towarzystwie potrawki pomidorowej, utrzymanej w klimacie orientalnym, smakują wyśmienicie. Prawdziwa uczta nie tylko dla Jaroszy.

opublikowany: 04.10.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Kluski:
    1 mały kalafior (300 g)
    250 g fasolki szparagowej
    2 jajka
    1 szklanka kaszy manny
    1/2 szklanki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Potrawka:
    800 g pomidorków koktajlowych (np. różnokolorowe)
    1 smukły por o długości 40 cm (100 g)
    5 łyżek oliwy
    1 łyżeczka oregano suszonego
    2 łyżeczki curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 1. Kalafior oczyścić i pokroić na małe kawałki, z fasolki odciąć końce. Warzywa gotować (można razem) ok. 15 min (do miękkości) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, a następnie zblendować. Piure przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać kaszę. Po wymieszaniu, pozostawić na 20 - 30 min, by grysik napęczniał. Po tym czasie wsypać mąkę i zagnieść niezbyt twarde ciasto, doprawiając je do smaku solą i pieprzem.
  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 2. W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli. Łyżką stołową kłaść porcie ciasta (porcja wielkości kopiastej łyżki stołowej). Lekko przemieszać. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, a kluski wypłyną na powierzchnię, gotować ok. 5 min.
  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 3. Kluski wyjąć łyżką cedzakową i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 4. W rondlu rozgrzać oliwę. Dołożyć oczyszczonego i posiekanego pora, wsypać oregano oraz curry. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 5. Następnie dodać pomidorki pokrojone na połówki lub plastry. Dusić 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając. Potrawkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać gorącą razem z kluskami.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 klusek wielkości łyżki stołowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Fasolkowe leczo

Pyszne warzywne leczo w sam raz na bezmięsny obiad

kategoria: Dania główne leczo opublikowany: 22.07.2014 | wyświetlono: 444 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: JustKuchcik P10

Krem kalafiorowo - marchewkowy

W orientalnym stylu.

kategoria: Zupy bulion bulion warzywny zupa krem Curry Przystawki opublikowany: 20.06.2014 | wyświetlono: 476 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Roladki fasolkowe

Pyszne połączenie delikatnego mięsa i ciągnącego się farszu :)

kategoria: rolada Dania główne roladki roladki drobiowe opublikowany: 04.08.2014 | wyświetlono: 455 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE