Kluski jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pasują do dań mięsnych jak również jako jarskie danie.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jogurt naturalny 400 g
    - 2 jajka
    - mąka
    -sól
    -szczypta sody

Kluski jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski jogurtowe. 1. Jogurt , jajka ,sodę i sól mieszamy i dodajemy mąkę w takiej ilości aby otrzymać gęste ciasto . W garnku zagotowujemy wodę , solimy i wkładamy małą łyżeczką ciasto ( postępujemy tak jak w przypadku klusek kładzionych ). Gotujemy 1 minutkę od wypłynięcia . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Porady

Kluski gotujemy partiami aby się nie posklejały . Polane roztopionym masłem i posypane cukrem stanowię pyszne i szybkie jarskie danie. Dla urozmaicenia koloru można do ciasta dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy