Kluski jaglane

4.5 (169 ocen)

I znów przepis na przemycanie ;) Tym razem lubiane przez rodzinę kluseczki a’la leniwe, ale z kaszy jaglanej :) polecam!

Składniki:


  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    200 g tłustego twarogu
    1 szklanka mąki pszennej typ 650
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    Szczypta soli
    Do podania:
    50 g masła
    Cukier
    owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem. Wrzucić do rondelka, wlać 3 szklanki wody, zagotować. Gotować na małym ogniu około 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Wystudzić.

    Do kaszy wbić 2 jajka i zmiksować blenderem całość, aby trochę rozdrobnić kaszę.

    Dodać twaróg i wyrobić dokładnie dłonią. Następnie wsypać obie mąki i szczyptę soli. Wyrobić jednolitą masę.

    Na podsypanej mąką stolnicy formować wałeczki, kroić kluski jak kopytka czy leniwe. Wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną na wierzch i woda ponownie zawrze, wyjmować łyżką cedzakową.

    Wrzucać kluseczki do rondla z rozpuszczonym masłem, chwilę podgrzewać, podawać posypane cukrem i owocami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować