Kluski francuskie - idelany dodatek do gulaszu

  • wyświetlono: 139 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kluski francuskie to idealny dodatek do czystych zup, pieczeni, gulaszy, a w szczególności do strogonowa. Przepis kiedyś znalazłam w jednej z książek Hanny Szymanderskiej.

Kasja1986
  • 5 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

100 g masła
5 jajek
100-120 g mąki krupczatki
sól morska
suszony koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski francuskie - idelany dodatek do gulaszu

  • 1. Masło ucieramy, aż będzie puszyste. Do masła dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Do masy maślanej dodajemy koperek.
    Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie pianę łączymy masą maślaną, stopniowo dosypujemy też mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

    Łyżeczką formujemy niewielkie kluski, wrzucamy je na osolony wrzątek, gotujemy chwilę pod przykryciem, aż kluseczki urosną. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kluskidodatki do zupdodatki do gulaszu

Komentarze

Podobne przepisy

Sos meksykański do ryżu

Dodane przez: 2milutka

Sos meksykański do ryżu

Najlepszy domowy sos po meksykańsku...

ciasto

Dodane przez: maalikaa

Placek do Barszczu

Kiedy mamy uroczysty obiad najlepszy...

Młoda kapusta do obiadu

Dodane przez: Gregorhspeed

Młoda kapusta do obiadu

No i w końcu pojawiła się w sklepach...

marchew duszona

Dodane przez: Magda_Z

Marchew duszona do obiadu

Przepyszny dodatek do mięsa czy...

Buraczki do obiadu.

Dodane przez: BABECZKA 35

Buraczki do obiadu.

Zdrowy dodatek do obiadu.

szparagi

Dodane przez: Babcia Tereska

ZIELONE SZPARAGI DO OBIADU

Zielone szparagi do obiadu - danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE