Kluski francuskie - idelany dodatek do gulaszu

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kluski francuskie to idealny dodatek do czystych zup, pieczeni, gulaszy, a w szczególności do strogonowa. Przepis kiedyś znalazłam w jednej z książek Hanny Szymanderskiej.

Kasja1986
  • 5 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

100 g masła
5 jajek
100-120 g mąki krupczatki
sól morska
suszony koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski francuskie - idelany dodatek do gulaszu

  • 1. Masło ucieramy, aż będzie puszyste. Do masła dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Do masy maślanej dodajemy koperek.
    Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie pianę łączymy masą maślaną, stopniowo dosypujemy też mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

    Łyżeczką formujemy niewielkie kluski, wrzucamy je na osolony wrzątek, gotujemy chwilę pod przykryciem, aż kluseczki urosną. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kluskidodatki do zupdodatki do gulaszu

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ehrkr2

Dodane przez: Mniam1

Pieczone ziemniaki do obiadu

Pieczone ziemniaki to smaczny dodatek...

Buraczki do obiadu

Dodane przez: katarzynka455

Buraczki do obiadu

Smaczny dodatek do obiadu..

Kluski śląskie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kluski śląskie

Idealne kluski śląskie mają swoją...

kluski śląskie

Dodane przez: Anitka0804

Tradycyjne kluski śląskie

Takie kluseczki przygotowujecie...

kluski

Dodane przez: blondynkagotuje90

Kluski śląskie z dziurką

Polskie,smaczne tradycyjne kluski...

ciasto

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Placek do Barszczu

Kiedy mamy uroczysty obiad najlepszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE