Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami i jajkiem

  • wyświetlono: 535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Robienie tych klusek było dla mnie pewnym eksperymentem,gdyż kluski drożdżowe kojarzyły mi się tylko na słodko i jakoś za nimi nie przepadałam,dlatego postanowiłam zrobić ich inną wersję:)Efektu jaki osiągnęłam właściwie się nie spodziewałam,gdyż kluski wyszły rewelacyjne-delikatne,smaczne i pożywne

2017-07-01ab
  • 140min

Składniki

Składniki na około 4 porcje:
KLUSKI:
400 g mąki
200 g ziemniaków (obranych)
18 g drożdży
1 łyżeczka cukru
jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych (lub oleju)

PONADTO:
mała cebula
200 g włoszczyzny mrożonej (słupki)
1 ząbek czosnku
2 łyżki zalewy z pomidorów suszonych (lub oleju)
jajko ugotowane na twardo
przyprawa do dań Kucharek
pieprz czarny mielony
świeży lubczyk
odrobina pokrojonej w kosteczkę papryczki chilli – jeśli ktoś ją preferuje

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski drożdżowo-ziemniaczane z warzywami i jajkiem

  • 1. KLUSKI: Ziemniaki gotujemy, osączamy i dokładnie rozbijamy tłuczkiem, studzimy.
  • 2. Do miski dajemy drożdże, zasypujemy je cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy.
  • 3. Następnie dodajemy sól, zalewę z pomidorów, jajko, 220 g mąki i ziemniaki.
  • 4. Całość wyrabiamy dokładnie ręką, tak by ziemniaki nie miały dużych grudek a ciasto stało się jednolite.
  • 5. Następnie stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Ciasto nie będzie całkowicie odchodzić od ręki (jedynie częściowo od miski), dlatego nie ma się co tym przejmować ;).
  • 6. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • 7. Po tym czasie łyżką namaczaną w gorącej wodzie nabieramy małe porcje ciasta, delikatnie je formując łyżką jeszcze w misce, i wrzucamy na dość dobrze osolony, i z dodatkiem około 2 łyżek oleju, wrzątek.
  • 8. W zależności od wielkości klusek gotujemy od 6 do 8 minut.
  • 9. Ugotowane wyjmujemy plastikowym sitkiem lub łyżką cedzakową z wody i nakładamy na talerze.
  • 10. Na patelni rozgrzewamy zalewę z pomidorów, wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilkę smażymy.
  • 11. Następnie wrzucamy mrożoną włoszczyznę, mieszamy i pod przykryciem smażymy około 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • 12. Po tym czasie dodajemy drobno posiekany czosnek, trochę Kucharka i pieprz, mieszamy.
  • 13. Na gorące kluski rozkładamy usmażone warzywa, ścieramy na tarce o drobnych lub grubych oczkach jajko, posypujemy odrobiną chilli (jeśli ktoś nie lubi to nie musi go dodawać,i bez chilli jest bardzo smacznie:)) i świeżymi listkami lubczyku.

Porady

Z ręką na sercu polecam te kluski każdemu, komu kiedyś być może tradycyjne drożdżowe nie wyszły, albo mu kiedyś nie posmakowały, gdyż te są na prawdę bardzo smaczne a warzywa i jajko dodatkowo uzupełniają ich smak i idealnie się komponują w całość tworząc smaczne, delikatne, aromatyczne i bardzo pożywne danie obiadowe :) Gdyby tak nie było z pewnością nie dzieliłabym się z Wami tym przepisem ;) Tym samym zgłaszam to danie jako kandydata na przepis miesiąca;)))

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-0gm8j29

Dodane przez: Kasja1986

Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

Kluski ziemniaczane z nadzieniem...

Kluski ziemniaczane z dynią

Dodane przez: Świeca Urszula

Kluski ziemniaczane z dynią

Przepis mojej babci. Podawane były...

Indyk z warzywami z szybkowara i kluski śląskie

Dodane przez: luna19

Indyk z warzywami z szybkowara i kluski śląskie

Spore mięsko z kluchami to naprawdę...

Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach

Dodane przez: Dalia84

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane podane w towarzystwie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE