Kluski czorne

  • wyświetlono: 596 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

No i co, że kuchnia śląska jest ciężka i tłusta...Posiada jednak jedną wadę, która woła o pomstę do nieba. nie można przestać zajadać się tymi rarytasami. Tak bosko smakują, dlatemu nie mogliśmy się wczoraj ruszać :D

DSC_1166
  • 60min

Składniki

1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski czorne

  • Kluski czorne1. 700 g ziemniaków gotujemy do miękkości, tłuczemy. Studzimy.

    Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy do puree razem z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto.

    Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy z masą kartoflaną (jeśli będzie za rzadka, dosypujemy mąkę).

    Z masy formujemy okrągłe kluski, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 min o d momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Dodane przez: Czarek

Kluski śląskie

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu...

kluski śląskie

Dodane przez: Beata12

Kluski śląskie

Najlepsze kluski śląskie

kluski szpinakowe

Dodane przez: Ewa Mróz

Kluski Shreka

Pyszne, zdrowe kluski szpinakowe.

Kluski kukurydziane

Dodane przez: alaaa

Kluski kukurydziane

Kluski kukurydziane to świetny...

 Kluski śląskie z mięsem mielonym

Dodane przez: danusia19671

kluski śląskie

Kluski śląskie z mięsem mielonym

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE